OPERATIU
Un sistema operatiu és un conjunt de programes dissenyats per administrar directament el maquinari de l’ordinador, és a dir, tant el nucli de l’ordinador com els perifèrics.
L’administració del nucli de l’ordinador permet la gestió de tasques, de manera que es poden executar al mateix temps programes diferents. Així, el sistema operatiu reparteix el temps del processador i l’espai de memòria disponible entre els diferents programes en execució o processos. I ho fa en funció de la importància de cada procés.
Quan s’inicia l’execució d’un programa, el sistema operatiu carrega l’arxiu executable a la memòria. A més, realitza reserves de memòria addicionals per a les dades temporals que el programa anirà necessitant durant tota la seva execució. El conjunt d’aquestes instruccions (arxiu executable) i d’aquestes dades s’anomena procés.
A més, una part del sistema operatiu proporciona la interfície de comunicació amb l’usuari mitjançant la línia de comandaments o l’entorn d’escriptori.
L’administració dels perifèrics inclou, entre altres coses, la gestió dels fitxers que es troben als dispositius d’emmagatzematge no volàtils, especialment al disc dur.
En general, els fitxers s’organitzen segons una jerarquia en forma d’arbre de directoris. Aquests directoris poden contenir, al seu torn, altres directoris o fitxers.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)